Aydın bölgesi olarak turizm zenginliğine ulaşılması için neler yapmalıydı! Kendi jeolojik değerlerini, doğa güzelliğini, kültürel ve tarihi zenginliklerini nasıl tanıta bilirdi! Bu konuda yerel yönetimler ve devletin Turizm bakanlığının bu bölgedeki değerlerin korunması, turizme kazandırılması konusunda geç kalınmıştık nasıl giderilecekti! Tabii ki devlet güçlüdür, istediğinde ülke adına büyük işler başarıla bilinir ve Aydın turizm de hak ettiği katma değeri elde eder, tarihi ve kültürel değerlerini turizm zaman sürecine kazandırabilir!
Bu bölge neredeyse turizm de tüm yükü sahillerine bırakmış, güneş ve deniz turizmi ile yerli turizm ve dışarıdan gelen misafirlerle sezonu değerlendirmeyi geleneksel hale getirmenin, turizm pastasındaki büyük pay alamamanın sıkıntısını yıllarca çekti!
Yerli turizm, kendini ekonomik imkânları dahilinde fırsat buldukça, kendiliğinden bölgeyi kesif etmeye başlamış, yerli acenteler bu konuda daha duyarlı davranmaya başlayınca; özellikle aydın Valisi Hüseyin Aksoy’un geçen sene başlattığı Kuşadası, Didim’de turizm adına değerlendirme toplantılarıyla bu bölgenin sıkıntılarını, kıyı yağmacılığı, tesis eksikliği, özel teşebbüsün karşılaştığı sorunlar, Pandemi sıkıntısı ve daralan hacim üzerinde önemli tespitlerle sonuca etkili olmaya başlamıştır. Bu harekete ADÜ ve Turizm il müdürlüğü birlikteliği ile bilimsel ve akademik çalışmaları katınca bölgenin önemi anlaşılmaya, Aydın’ının doğu bölgesinde, batı bölgesinde ve merkezde bulunan tarihi değerlerin ortaya çıkarılması çalışmaları hızlanarak sonuç alınmaya yaklaşılmıştır!
Bu çalıştayda aslında beklenen tüm bölgeyi kapsayan jeoturizm anlayışının hâkim kılınmasını sağlamak, Unesco’yu bu sürece dâhil edebilmektir! Nasıl mı; gazetemiz Yörükefe haftalardır bu konuda akademik değerlerle iş birliği dâhilinde yayınlar yaparak vurgu yapmaktadır! Jeolojik ve ekolojik dokunun sahip olduğu; doğu ve batı bölgelerinde, merkezde bulunan jeolojik değerleri birer birer tanıtmaya devam etmektedir! Ayrıca kültürel ve tarihi değerlerin mitolojik yapıları dâhil yayınlar yapmaktadır.
Bu bölge Unesco’ya dâhil olmayı hedefe koyarsa ve tüm yerel yönetimler, kamu kuruluşları, üniversite ve Valilik bu konuya sivil toplum kuruluşlarını ve odaları dâhil ederek yola çıkarsa önemli bir jeolojik yapıyı gösteren, kültürel ve tarihi değerleri sergileyen büyük havzayı Unesco’ya taşımada büyük bir başarı elde edebilir ve sonuçta bu havzaya Jeopark kavramını kazandırarak büyük bir alana Turizm seyahatlerini Unesco üzerinden taşıya bilir!
13-15 Mayıs yapılacak Çalıştaya Jeoturizm ve jeopark fasıllını ekleyerek en önemli bir konuyu turizm hareketinin içerisine taşıya bilir! Bu konuda üniversite, turizm ve kültür il müdürlüğü, Valiliğe büyük iş düşmektedir!
Yörükefe gazetesi bu konuyu akademik anlamda çok iyi yapan hocalarla birlikte konuya sutaşıma gayreti içindedir. Bu isimler geçenlerde Türkiye’de yapılan Unesco durum değerlendirilmesine çağrılan isimlerdir! Bu değerlerimiz Aydın’a çalıştaya gelmek için evet demiş, durum turizm ve kültür müdürlüğüne iletilmiş, olumlu gelişmelerin olabileceğini görmüştür.
Biz gazetemiz Yörükefe olarak bu hizmetin ve hazır kadronun Çalıştaya getirilmesinde üstümüze düşeni yapma da kararlı ve istekliyiz.
Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’un konuyu ele alacağı Çalıştayın çok önemli sonuçlara imza atacağı inancıyla başarıla r diliyoruz!