Eğitim-İş" “Türkiye Yüzyılı”nda çocukların önüne bir tabak yemek koyulamamıştır"

banner35

Eğitim-İş Aydın Şubesi, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılının sona ermesiyle İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünde eylem yaparak basın açıklaması yayımladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i sert bir dille eleştiren sendika üyeleri tasdikname hazırladı. Açıklamada “Türkiye Yüzyılı’nın ilk eğitim dönemi, eğitimi yüz yıl gerileterek bitmiştir. Bu böyle gitmez.” mesajı verildi.

Eğitim-İş" “Türkiye Yüzyılı”nda çocukların önüne bir tabak yemek koyulamamıştır"

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılı bugün sona erdi.

Eğitim-İş Aydın Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Eğitim sisteminin yozlaştığı ileri süren sendika,  geride kalan eğitim öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e tasdikname hazırladı.

Tasdiknamede Bakan Tekin’in bakanlık görevini yapmak için yetersiz olduğu belirtildi.

Eylemin ardından basın açıklaması okundu.

Açıklamada eğitim sistemi sert bir dille eleştirilirken iktidara “ Türkiye Yüzyılı’nın ilk eğitim dönemi, eğitimi yüz yıl gerileterek bitmiştir. Bu böyle gitmez” mesajı verildi.

Yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

İktidarın “Türkiye Yüzyılı” etiketini, bulduğu her yere yapıştırdığı bir evrede tamamlanan 2023-2024 Eğitim-Öğretim dönemi, eğitimde birçok değişikliğin yaşanmasıyla son bulmuştur.

Ne yazık ki bu değişiklikler, eğitimi ve eğitimin bileşenlerinin koşullarını iyileştiren değil daha da gerileten hamleler olarak tarihe geçmiştir. Eğitim sistemimizi yıllardır sistematik olarak gericileştiren, piyasacılaştıran, niteliksizleştiren iktidar, yakın zamanda “milli”sini yok ettiği milli eğitim sistemimizde bu kez “eğitimi” de parçalamaya başlamıştır.

MEB’in dernek maskesi takmış tarikatlarla ve Diyanet ile imzaladığı protokoller, eğitimi daha da gericileştirirken çocuklarımızı daha da savunmasız bir duruma itmiştir. ÇEDES garabeti, bu dönemde en öne çıkan tehlike olmuştur. Proje kapsamında okullara imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve Kuran kursu öğreticisi gönderilmesi, çocuklara birçok ilde cami temizliği, mezarlık temizliği yaptırılması gibi uygulamalar bu dönemde sıklıkla karşımıza çıkmıştır.

Okul öncesi eğitimi özellikle zorunlu eğitim kapsamına almayan MEB, bu alanda Diyanet’in daha da aktif olmasına yol açmıştır. Diyanet’in Kur’an kursları, işlevinden koparılarak genel eğitim kurumları gibi lanse edilmiş, usulsüz etkinlikler düzenlenmesine zemin hazırlanmıştır.

Din derslerinin zorunlu seçmeli dersler haline getirilmesi uygulamasının bu eğitim döneminde dozu artırılmış, ‘seçmeli’ kelimesi lafta bırakılmıştır.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adını taşıyan yeni müfredat, bizlerin ve ilerici kamuoyunun itirazlarına rağmen eğitimin belkemiğine yerleştirilmiştir. Dini derslerin artış gösterdiği, bilimsel derslerin geriletildiği, ülke tarihinin çarpıtılarak anlatıldığı, konu ve anlam sıralaması bile yanlış şekilde yapılan bu müfredat, bilimsellikten daha da uzak bir eğitimin başlangıç düğmesi olmuştur. Laik ve çağdaş eğitim iğdiş edilmiş, iktidarın sorgulamayan nesiller yaratma gayreti bu müfredatta vücut bulmuştur.

Eğitim programına verilen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adı dahi müfredatın nasıl bir düşünce yapısıyla hazırlandığını göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’nın adını Maarif Vekilliği diye değiştirmeyi önermeleri yakındır. Sabır telkinleri yapılan öğretim programları ortak metnine, “ahlak” kelimesi 61 kez, “erdem” kelimesi 46 kez kullanılırken, Atatürk, Cumhuriyet, demokrasi, yurttaşlık hiç kullanılmamıştır. Milli Mücadele altında Kurtuluş Savaşına yer verilmemiştir.

Eğitim İş olarak diyoruz ki Işığa tutulduğunda, Atatürk’ün görülmediği Türk parasının sahte olduğu nasıl anlaşılıyorsa İçinde Atatürk’ün, Cumhuriyet’in, yurttaşlığın olmadığı müfredat da Türkiye Cumhuriyeti’nin eğitim müfredatı olamaz, sahtedir!

Bu dönemde de eğitimin niteliksiz hale gelmesinin başlıca nedeni eğitim emekçisinin daha da değersizleştirilmeye çalışılması olmuştur. Öğretmenin uzmanlığını hiçe sayan, eğitim emekçisinin işi kolay, koşulları da rahat gibi lanse eden, kendi yeterliliğine bakmadan öğretmenlerin alanında ne kadar uzman olduğunu tekrar tekrar ve subjektif yöntemlerle ölçmeye kalkan, öğretmeni geçinemeyeceği ücretlerle kötü koşullarda çalıştıran, ücretli ve sözleşmeli öğretmen ayıbını sürdüren, atadığı liyakatsiz yöneticiler eliyle eğitim emekçisine mobbing ve keyfi disiplin cezaları uygulayan zihniyet, toplumda eğitim emekçisine olan saygın bakışı erozyona uğratmıştır. Eğitim emekçisine şiddet olaylarında korkunç bir artış görülmüş, cinayetler yaşanmıştır. Yaşananlar sendika olarak “Öğretmene Saygı” mitinglerimizin haklılığının acı bir ispatı olmuştur.

Eğitimde bunca sorun varken, eğitim emekçileri yoksulluk sınırının altında yaşamaya çalışırken, okullar öğretmenler için güvenli bir yer olmaktan çıkmışken, okullara elini kolunu sallayarak girenler öğretmenlere saldırıda bulunurken; Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlik Meslek Kanunu ile yine eğitim çalışanlarını tedirgin eden düzenlemeler getirme gayretindeler.

Bu yüzden;

Öğretmenliği diploması geçersiz tek meslek haline getirecek bu kanunu kabul etmiyoruz.

Üniversite eğitimini ve akademiyi yok sayan bu kanunu kabul etmiyoruz.

AKP iktidarının kendi memurunu yaratma hayali olan bu kanunu kabul etmiyoruz.

Öğretmenleri ünvanlarla ayrıştırmaya, eğitim barışını bozmaya devam eden bu kanunu kabul etmiyoruz.

İdareye disiplin hükümleri üzerinden keyfi yetkiler verecek olan bu kanunu kabul etmiyoruz.

Eğitimcilere yönelik şiddete karşı caydırıcı önlemler içermeyen bu kanunu kabul etmiyoruz.

Başöğretmen ünvanının tarihi ve manevi değerini yok sayan bu kanunu kabul etmiyoruz.

Öğretmenin adı olan, fikri yok sayılan bu kanunu kabul etmiyoruz.

Devlet okulunda çocuk okutmanın bile büyük bir masraf haline gelmesi nedeniyle, kağıt üzerinde “zorunlu eğitim”in olduğu ülkemizde birçok çocuğumuz eğitim dışı kalmış, çocuk işçiliği artmıştır. Bu eğitim döneminin sadece ilk 4 ayında 689 çocuk, iş cinayetlerine kurban gitmiştir.

Tepe taklak giden ekonomi nedeniyle eğitimde rastlanan acı tablo, MEB tarafından yok sayılmıştır. “Türkiye Yüzyılı”nda çocukların önüne bir tabak yemek koyulamamıştır. Çocuklar derse aç girer, musluktan su içer hale gelmiştir. Okul kantinlerinde içi neredeyse boş bir tostun, Meclis lokantasında vekillerin kebap yediği paralara satılması iktidarın da bakanlığın da umurunda olmamıştır.

Çocuk işçilik, sendika olarak defalarca gündeme getirdiğimiz MESEM ve meslek okulları eliyle artırılmış, yaygınlaştırılmıştır. Zengini daha zengin yoksulu daha yoksul yapan bu ekonomik kriz ortamında, birçok yoksul aile “çocuğum bari meslek öğrensin, harçlık kazansın” diyerek evlatlarını bu kurumlara yollamış ancak Bakanlık bu öğrencilerin emeklerini sermayeye yok pahasına peşkeş çekerken eğitim haklarını da görmezden gelmiştir.

SONUÇ OLARAK;

2023-2024 Eğitim-Öğretim Dönemi, eğitimin her anlamda geriletildiği, sosyal devletin elini eğitimden iyice çektiği, öğrencinin eğitim hakkının layıkıyla teslim edilmediği, eğitim emekçisinin koşullarının ve haklarının daha da kötüleştirildiği, tarikatların yüzünün daha da güldürüldüğü bir süreç olarak kayda geçmiştir.

Eğitim-İş olarak vurguluyoruz ki eğitimin geldiği bu hastalıklı halin tek reçetesi, Cumhuriyet’e yakışır şekilde laik, bilimsel, çağdaş, adil ve parasız eğitim sisteminin inşasıdır. Başöğretmenin eğitim neferleri, Eğitim-İş'li eğitim emekçileri olarak bu alandaki mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyor, “BU BÖYLE GİTMEZ” diyoruz.

Göreve geldiği günden beri liyakatsiz atama ve görevlendirmeleri, laik ve bilimsel eğitime aykırı uygulamaları, cemaat ve tarikatları eğitim sistemine dahil etmesi, eğitimde yarattığı eşitsizlik ortamı, içerisinde Cumhuriyet’in, Atatürk’ün olmadığı, bilimin yok sayıldığı çağ dışı müfredat dayatması ve mesleği itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu nedeniyle bakanlık görevini yapmak için yetersiz olduğundan Yusuf Tekin’e bu tasdiknameyi veriyoruz.

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER