SAYILARIN GİZEMİ YEDİ : 7

SEMBOLÜ :  Ev

AÇIKLAMASI   : Tekamül.

Evrende pek çok şey 7 üzerine kuruludur, sesin 7 ana notası, ışığın 7 rengi, insandaki 7 ana çakra ...

Yedi sayısı ile ilgili sembolizmin kökeninde eskiden yedi gezegen olduğuna inanılması vardır. Dünya sabit, bütün gezegenlerin onun etrafında döndüğüne inanıldığı için bu gezegenler Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Ay ve Güneş'tir.

Mu sembollerinde Kraliyet Armasıdır. Mu medeniyeti ve kraliyet arması daha detaylı olarak ele alınacaktır.

Eskiden her gezegenin bir gök katında olduğu düşünülmekte olduğundan “Göğün yedi katı” deyimi o günlerden kalmadır. Aynı şekilde “yukarıda olan aşağıda olanla aynı olduğu” için yerin de “yedi katı” vardı. Bazı ezoterik öğretilerdeki yedi basamaklı inisiyasyon da sembolik olarak göğün yedi katına ulaşmayı ifade etmektedir.

Yine eskiden her gezegene bir kutsal gün verildiği için bir haftada yedi gün vardır. Haftanın günlerinden Pazartesi Ay, Salı Mars, Çarşamba Merkür, Perşembe Jüpiter, Cuma Venüs, Cumartesi Satürn, Pazar ise Güneş ile alakalıdır.

Dünyanın 7 harikası…

Keops Piramidi M.Ö.2560 Kahire Mısır Firavun Khufu (Keops) tarafından yaptırılmış olan piramit Dünyanın Yedi Harikası arasında, günümüzde ayakta kalan tek yapıdır.

Babil’in Asma Bahçeleri (M.Ö. 605 – Irak / Mezopotamya) Çok katlı bir bahçeye benzetilen bu harika yapıda egzotik bitkiler, akan sular, çeşitli ağaç ve bitkiler bulunuyormuş. Günümüzde izi tamamen silinmiştir.

Zeus Heykeli (M.Ö. 456 – Olympia / Yunanistan) 12 metre yüksekliğe sahip bu harika heykel Yunan Tanrısı Zeus adına yapılmıştır. Değerli altın, metal parça, fildişi kullanarak yapılan yapı büyük görüntüsü ile büyük bir hayranlık uyandırıyor. Büyük bir yangın sonucu yok olmuştur..

Rodos Heykeli (M.Ö. 282 – Rodos) Yapımı 12 yıl süren 32 metre yüksekliğindeki bu devasa heykel Dünyanın 7 Harikası’nda olmasının hakkını gerçekten veriyor. Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış olan heykel, yapıldıktan kısa süre sonra gerçekleşen deprem sonucu kırılıp bir daha onarılamamıştır ve harabe olarak kalmıştır. Çeşitli rivayetler olsa da harikalardan biri olan heykel günümüze ulaşamamıştır.

İskenderiye Feneri (M.Ö. 290 – İskenderiye ,Mısır)  Dünyanın en yüksek feneri ünvanını alıp yaklaşık yapımı 40 yıl sürmüştür. Büyük İskender tarafından yaptırılan 50 kilometre uzaktan. 15.yy’da yok olan fener anlaşılacağı üzere gemicilik faaliyetleri ve ticaret için kullanılmış.

Haliskarnas Mozolesi (M.Ö. 350 – Bodrum / Türkiye) M.Ö 350 yılında Kral Mausollos için karısı ve kız kardeşi tarafından Pythea adlı bir mimara yaptırılan mezardır. Bodrum’un o zamanki adıyla Halicarnassus civarında yapılmıştır. 45 metre yüksekliğe, 30 metre genişliğe ve 25 metre uzunluğa sahip olan bu mozolenin tepesinde zaferi simgeleyen dört atlı bir savaş arabası ve arabanın üzerinde de Kral Mausollos ve karısının heykelleri yer almaktaymış. Haçlı Seferleri sırasında kuşatmacılar tarafından yıkılarak Bodrum Kalesi yapılması için bütün taşları kullanmıştır.

Artemis Tapınağı (M.Ö. 550 – Efes / Türkiye) Yapım süresi 120 yıl civarı süren bu harika tapınak tamamen mermerden inşa edilmiştir. 90 metre yüksekliğindeki yapı hem dini müessese hem de ticaret mekanı olarak kullanılmıştır. Ayrıca tapınağın yakıldığı gece Büyük İskender doğmuş ve doğduğu gece yakıldığını öğrenince onarılması için yardım teklif etmiş ancak kabul edilmeyince kendi ölene kadar onarmaya çalışmıştır. Ancak M.S. 262’de çıkan yangın ile sütun dışında tamamen yok olmuştur.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.