Günümüzde pek çok insan arsasını ya da evini müteahhitlerlegenellikle kat karşılığı inşaat sözleşmeleriyle inşa ettirmektedir. Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde müteahhitleryapıyı; sözleşmeye, mimari projeye, tesisat projesine, statik projesine uygun bir şekilde zamanında ve eksiksiz olarak tamamlamalıdır. Ancak yapıların eksik veyahut standartlara uygun olmayan şekildeteslim edilmesi uygulamada sıkça rastlanılan durumlardandır. Söz konusu eksikler yapı teslim alınırken ya da müteahhitten satın alırken her zaman fark edilmeyebilir. Çünkü bazen satın alan kişiler yapının projelerini incelememiş, tecrübeleri yeterli olmamış ya da kendilerine yanlış bilgi verilmiş olabilir. Örneğin yapının mimari projesinde otopark mevcut iken yapılan yapıda otoparkın bulunmaması, yalıtım var iken yapılmaması, vb. bu durumlardan bir kaçıdır.
Eksik iş ile teslim alınan yapının eksik işlerinin tamamlanması için müteahhitte başvurma hakkı hukuken mevcuttur. Eksik işin tamamlanma başvurusu için yapının teslim edilmesinin bir önemi bulunmamaktadır. Malik tarafından yapı teslim alınmış olsa da olmasa da müteahhit eksik işin tespiti halinde bunu tamamlamakla yükümlüdür.
Eksikler her bir bağımsız bölümde olabileceği gibi ortak alanlarda da olabilir. Yapının bağımsız bölümünde eksiklik olması halinde, bağımsız bölüm için maliki müteahhitte eksik işleri yapmasını bildirir. Başvuru bir ihtarla yapılabileceği gibi doğrudan mahkemeye başvurarak dava açabilir. Eksiklikler apartman orak yerinde ise maliklerden isteyenler veyahut tüm kat malikleri de eksikliklerin giderilmesi için başvuru yapabilecektir.
Uygulamada sıkça kat malikleri kurulu tarafından alınan karar dava açma yetkisi yönetim kuruluna devredilmektedir. Yapının eksik işlerle teslim edilmesi halinde dava yolunu kullanma hakkı ancak kat maliklerine tanınmıştır. Apartman yöneticileri kat malikleri adına eksik işin tespiti veyahut tamamlatılması için dava açamaz. Kat malikleri tek tek veya topluca bu işlemlerin yapılabilmesi için yöneticilere yetki veremez.
Kat malikleri eksik işin varlığı halinde eksikliğin tamamlanmasını isteyebileceği gibi eksik hususları tespit ettirip değerlerinin müteahhitten tazmin edilmesini de talep edebilirler.
Eksik işin tamamlatılması ya da zararın tazmini için yapının teslim tarihinden itibaren 5 yıl içinde hukuki yollara başvurulması gerekmektedir. Ancak müteahhitağır kusur ile yükümlülükleri hiç ya da gereği gibi yerine getirmemişse bu durumda 10 yıllık zamanaşımı süresi olacaktır.