İlmin temel taşlarından olan Tıp, Felsefe ve sonrası Matematik yaşamın her kademesinde ve tüm süreçlerde karşımıza çıkan, yaşamın sırlarını çözen yollara ışık olan Matematik!
Bu hafta bu sözleri üzerine basarak konuşan Efeler Belediye başkanı M.Fatih Atay haklı bir sevinci paylaşıyordu alana gelenlerle ve geleceğin ilim adamları olmaya aday ilk öğretim çağında ki öğrencilerle! Bugün Türkiye’de Eğitimin ışıklarını söndürenlere karşı duruşun en güzel eylemini gerçekleştiriyordu Fatih Atay! Bu hizmet Aydın’ın sınırlarını aşan ilk olması, yurdun her yerine örnek temsil edeceği anlayışından yola çıkarak şunları sarf etmek gerekiyor başkana; Yaptıklarına ve verdiğin sözlere bakıyorum, eğitime hizmet, ilme hizmet anlayışıyla yaptığın her güzel şeye niyaz olsun! İlim için taş üstüne taş koyanlara da niyaz olsun!
Ülkenin Dogmatik bir yapılanmaya sürüklendiği bir dönemde, Aydın’da ilim ve Matematik parkını açmak tarihe sayfa açmak gibi bir şey olsa gerek! Üstelik adına da Prof. Aziz Sancar demek de ayrı bir güzellik! Alenen haydi gençler, öğrenciler, ülkenin geleceğinin aydın kişileri ve yeni Nobel ödülleri almaya namzet şahsiyetleri diye hitap ediyordu, gençliği ilim ve matematiğe çağırıyordu!
“Teşekkürler M. Fatih Atay. Siz hizmetten uzak durmadıkça, halk hep size yakın olacaktır!”
ANAYASA NEDEN YİNE GÜNDEMDE
“Anayasa çok kolay yapıla bilen bir kavram değildir!” Bugün Güney Afrika, İspanya son zamanların en kapsamlı anayasalarını yaptılar. Bakınız bu çalışmalar on bir yıl sürdü! Geniş halk kitlelerinin içinde olmadığı, toplum adına hizmet eden ve örgütlenen sivil toplum örgütlerinin içinde olamadığı bir Anayasa kimi temsil eder! Cumhurbaşkanı” siyasi partiler yeni anayasa için görüşlerini belirtsinler” diye çağrıda bulunuyor! Komisyonlar kurulacak ve taslak yada sonuç veren görüşler Cumhurbaşkanına iletilecek, sonuçta çekişmeli bir Anayasa sonuca götürülecek. Olur mu böyle şey, bun anayasa bu ülkeyi ne kadar yaşatır!
İki arada bir derede yapılmaya çalışılan şey iki şekilde izah edile bilir;
1-Cumhurbaşkanınıda hem fikir olduğu bugünkü Cumhurbaşkanlığı hükümet modelinin aksayan veya halk üzerinde olumsuz sonuçlara neden olan maddeler üzerinde düzenlemeler yapılacak. Olması gereken ama olmayan bazı maddeler ilave edilerek, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin yeniden görevinin başında olması istenecek! Şimdi Halka soracak olursak bu ekonomiyle bu hale gelen ülke ve millet; belini ne zamanda doğrulta bilir! Halkın siyasete olan güven duygusu yitikliğinin onarımı sizce yerine konabilir mi?
Halkın temsil yetkisinin, milli iradenin çoğulcu katılım temsili sağlanmadan, TBMM’de genişletilmiş ve iyileştirilmiş Parlamenter sistemi geri getirilmedikçe açılan makas aralığı asla kapanmayacaktır anlayışı milletin çoğunluğuna bellek oluşturmuştur! Sistemin devamında ısrarcı olmak siyasi bir bunalıma yol açacaktır!
Anayasa çalışmaları bu anlamda bir alan kazanmadıkça tartışmaların olumlu bir sonuca ulaşacağı hayalcilikten öte bir durum olmayacaktır!
Çünkü hükümet sistemin yeni anayasa ile hataların dan ve eksiklerinden kurtulacağı, sistemin devamından yana tavrını devam ettirecek, muhalefet ise yeni anayasa çalışmalarının iyileştirilmiş ve genişletilmiş yeni haliyle daha özgürlükçü, daha demokratik ve ekonominin kavram ve kuruluşlarıyla denetim altına alınarak ülkenin geleceğinin önünün yeniden açılmasından yana ısrarı söz konusu olacaktır! Şimdi hep beraber sonuca yorum yapalım mı? Biz halkız bizim görüşümüz alınmadan, kurulacak anayasa yapma erkine sahip akademisyenlerden kurulu alt ve üst komisyonları halkın tercihlerinin analizini ve sonuçlarını çıkarmadan, yeni anayasa yapılmasına bizlerde hayır diyelim mi, bu bizim vatandaşlık hakkımızdır diyelim mi?