Aydın Satranç İl Temsilciliğinin SKS Spor Salonu’nda düzenlemiş olduğu 7/8 yaş il birinciliği 30 Kasım/ 1 Aralık tarihleri arasında düzenlendi. Turnuva iki gün boyunca devam etti ve çekişmeli maçlar oynandı.
Yaş grupları kızlar ve erkekler olarak ayrıldı. Bu turnuvanın önemli yanlarından birisi ise Türkiye şampiyonasının illerde yapılan ön ayağı olmasıdır. Bu bağlamda çevre illerden de sporcular katılım gösterdi.
Satranç Koçu Yaşar MADAK tespitleri;
8 yaş kızlar kategorisinde Özel Başak Koleji 2. Sınıf öğrencisi Özüm BİÇER, il birincisi olarak Antalya’da yapılacak Türkiye şampiyonasında Aydın 1. si olarak yarışacaktır. Özüm ‘le yaklaşık 1,5 yıldır satranç adına çalışıyoruz. İlk başladığımız nokta ile şu anda ulaştığımız noktayı karşılaştırırsak inanılmaz derecede değişimin olduğunu belirtmeliyim. Bakış açısının oldukça geliştiğini , yorum yapmanın farkına vardığını , görsel yorumla gününün arttığını, özgüveninin tavan yaptığını belirtmeliyim. Bunların yanında uzun süre masada kalıp maç yapabildiğini de eklemeliyim. Satranç’ın bireysel olarak Özüm’e inanılmaz katkısı olduğunu belirtmeliyim.
Bu bağlamda satrancın katkılarının farkına ailesi de varmış durumda.
Satrancın Çocuklar İçin 7 Faydası!
Satranç oynamanın bir çocuğun beyin gelişimi için harikadır.
Satranç, beyne hem çocuklar hem de yetişkinler için harika olan titiz, canlandırıcı bir egzersiz sağlar. Satranç oynamanın en çok tartışılan 7 faydasına bir göz atalım.
1) Mantık, Eleştirel Düşünme ve Yaratıcılığı Geliştirir
Satranç beynin her iki tarafını da çalıştırır.
Satranç oyunu, oyuncuların tüm olası hamleleri, alternatifleri ve her olasılığın sonuçlarını hayal etmelerini gerektiren çok sayıda “eğer öyleyse, o zaman” senaryosu gerektirir.
Yapılan bir araştırma, bilgisayar oyunlarına karşı satranç oynayan çocukların eleştirel düşünmede yüzde 13 ve yaratıcı düşünmede yüzde 35 daha yüksek puan aldığını buldu.
2) Konsantrasyon ve Hafızayı Artırır
Araştırmalar, düzenli olarak satranç oynayan çocukların görsel hafızalarını ve konsantrasyonlarını önemli ölçüde geliştirdiğini göstermiştir. Satrancın harika bir yönü, oyunun sizi konsantrasyon için ödüllendirmesidir. Odağınızı kaybederseniz oyunun bir parçasını ya da daha kötüsünü kaybedersiniz! Odaklanmayı sürdürün ve kazanma ihtimaliniz yüksek! Satranç oyununun bu yönü, çocuğun beynine oynarken odaklanması için eğlenceli bir teşvik verir!
3) Problem Çözme Becerilerini Geliştirir
Satranç oyunu bir problem çözme, planlama ve öngörü oyunudur. Değişkenleri değiştirerek düşünebilmek ve çeşitli olasılıklara dayalı bir plan oluşturabilmek, oyun için ve daha da önemlisi yaşam için gerekli olan paha biçilmez becerilerdir!
4) Okuma Becerilerini Geliştirir
Satranç, çocukların okuma için gerekli olan kod çözme, analiz, düşünme ve anlama gibi bilişsel işlevleri kullanmasını gerektirir. Araştırmalar, satranç oynayan çocukların, satranç oynamayan çocuklara göre okuma testlerinde ortalama yüzde 10 daha yüksek puan aldığını göstermiştir.
5) Planlama ve Öngörüyü Öğretir
Satranç oyununda kazanmak için başarılı bir plan formüle etmek için birden fazla olasılığı ve sonucu öngörme yeteneğine sahip olmalısınız.
Plan yapmak, harita çizmeye benzer. İleriyi düşünmeyi ve rakibinizin taşlarını yakalamak, yakalamak veya bloke etmek için taşlarınızı nereye yerleştirmeniz gerektiğini planlamayı öğrenmek satranç oyunu için hayati önem taşır.
Sonuçta amaç rakibinizin şahını ele geçirmektir, ancak oraya ulaşmanın anahtarı sabır ve planlamadır. Kendinizi başarıya hazırlamak için çok şey yapılmalıdır.
6) Ekranların zihnini KAPALI hale getirir
Bu günlerde çocukların ekran başında geçirdikleri sürenin konsantre olma ve odaklanma yeteneklerini azaltabilmesi şaşırtıcı değil. Satranç, bu dijital çağın olumsuz etkilerini, onlara ekran dışında eğlenmeleri için eğlenceli bir etkinlik sunarken konsantrasyonunu İYİLEŞTİREN bir aktiviteye dahil ederek etkisiz hale getirmenin güçlü bir yoludur.
7) Sizi Başkalarına Bağlar
Araştırmalar, çocukları başkalarıyla (özellikle ebeveynleri) birbirine bağlayan aktivitelerin genel beyin sağlığı üzerinde güçlü bir pozitif etkiye sahip olabileceğini gösteriyor. Video oyunlarından veya TV'den farklı olarak satranç, sağlıklı rekabetçi oyun yoluyla insan bağlantısını kurar. Hevesli satranç oyuncularıyla bir anket yaptık ve her oyuncunun çocukken satrancı öğrendiklerine dair sıcak, olumlu anıları olduğunu görmek bizi çok mutlu etti. Bir çocuğa satranç oynamayı öğretmek sadece sağlıklı bir beyin inşa etmekle kalmaz, aynı zamanda olumlu ilişkileri güçlendirir ve kalıcı anılar oluşturur.
Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2024, 21:04