Ekin İlgün İle İnovasyon Adına Yapılan Özel Röportaj

Ekin İlgün İle İnovasyon Adına Yapılan Özel Röportaj Gazetemiz Yörük Efe'de okuyucularımızla buluşuyor.

Ekin İlgün İle İnovasyon Adına Yapılan Özel Röportaj

SORU : Okuyucularımızın tanıması açısından kısaca Ekin İlgün kimdir?

Öncelikle Yörük Efe Gazetesi ailesine teşekkür ederek başlamak istiyorum. Ekin, her zaman öğrenmeye açık ve gelişime açık birisi. Ama Aydın’ın yeri bende çok ayrıdır. Biyoloji eğitimimi Aydın’da üniversitede almıştım. Daha sonra Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi okudum, yüksek lisansımı yaptım. Şu an Ankara’da yaşıyorum.

SORU: Neden İnovasyon ve Girişimcilik ?

Öncelikle ne demek olduklarıyla başlayalım. İnovasyon, yeni yaratıcı fikirlerin veya buluşların ticaret, endüstri ve hizmet gibi ekonomik alanlara uygun hale getirilip uygulanmasıdır.

Girişimcilik ise ekonomik değerin ortaya çıkarılması veya elde edilmesidir.

Bu bağlamda ülkemiz, halkımız, gençlerimiz için yeni bir şeyler yapabilme isteği, istihdam noktasında insanlara yardımcı olabilmek ve en önemlisi yeni dünya markalarının ülkemizden çıkmasına katkı sağlayabilme ve biz gençlere umut olabilme isteği hasıl olduğundan dolayı diyebilirim.

SORU: Peki siz bu alanda tam olarak neredesiniz? Neler yapıyorsunuz?

Üniversite yıllarımdan beri katılımcı olarak kongre ve zirveleri takip ediyordum. İletişim ağı anlamında da oralarda konuşmacılarla tanışma fırsatı yakalıyorsunuz. Diyaloglarımızı geliştirip yeni dostlar edindiğimi söyleyebilirim. Sonra da yaratıcı ve inovatif fikirleri olan genç arkadaşlarla tanışmaları için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.

SORU :Bu durumdan sizin herhangi bir kazancınız var mıdır peki?

Kesinlikle hiçbir maddi kazancım olmadı ama yeni genç girişimcilerin, genç beyinlerin dünyaca ünlü isimler ile bir araya gelip fikir ve tecrübe alışverişlerini görünce de mutlu oluyorum.

SORU : Bu buluşmalardan amacı detaylandırabilir misiniz ?

Ülkede üniversite mezunu her genç kamuda ne yazık ki istihdam edilemiyor. İşsizlik ve genç işsiz nüfusla alakalı bir yoğunluk da söz konusu. Ayrıca üniversite okuyup kendi şirketini kurmak isteyen ya da genç girişimci olarak fikirlerini hayata geçirmek isteyen insanlar var. İş alanındaki özel sektör tecrübelerini gençlere aktarmak isteyen isimlerle bu arkadaşlar zirvelerde bir araya geliyor. Zirveleri de birçok kurum ve kuruluş ya da belediyeler ücretsiz etkinlik olarak düzenleyebiliyor. Programları uygun olarak konuşmacı iş insanları ya da üst düzey yöneticiler ile görüşüp etkinlikler organize edilebiliyor.

SORU: En son katıldığınız etkinlik hangisiydi ve nasıl geçti?

Ankara Etimesgut Belediyesi ev sahipliğinde. Etimesgut Kent Konseyi ve Etimesgut Kent Konseyi Gençlik Meclisi organizasyonuyla yapılan Ankara İnovasyon ve Girişimcilik Zirvesiydi. Kasım 2024 tarihinde yapılmıştı. Korkut Ata Kongre ve Kültür Merkezi’nde misafir olmuştuk. 2000’e yakın üniversite öğrencisi ve Üniversitelerden 18 Öğrenci topluluğu katılmıştı.

 Ben de moderator olarak katılmıştım zirvedeki ilk oturuma.

İnovasyon ve girişimcilikle ilgili zirve fikrimi sunduğum andan itibaren desteğini hiç esirgemeyen Etimesgut Kent Konseyi Başkanı Sayın Ayhan Yılmaz’a, Etimesgut Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkan ve yönetimine ve ev sahibi Etimesgut Belediye Başkanı Sayın Erdal Beşikçioğlu’na çok teşekkür ederim.

İkinci teşekkürüm, beni kırmayıp, hiçbir şey talep etmeden ve kendi imkanlarıyla zirveye katılan konuşmacılara. Sağ olsunlar, var olsunlar.

Üçüncü teşekkür de Gençleri bu etkinlikte yalnız bırakmayarak aramızda olan Ankara Milletvekili Umut Akdoğan’a. Ayağına sağlık.

Tabi ki son teşekkür de o etkinlikte bizlere inanarak dinlemeye gelen ve bizi yalnız bırakmayan yüzlerce hatta binlerce üniversiteli kardeşimize.

SORU : Etkinlik amacına ulaştı diyebilir miyiz ?

Küreselleşen dünyada, küresel pazarda sayımızın artması gerekiyor. Yıllardır ulus devlet–küreselleşme karşıt kavramlar gibi algılansa da aslında birisi olmazsa diğeri de olmayan kavramlar. Birbirlerini besleyen dinamikler. Dolasıyla küresel pazarda rekabet edecek yeni ve çok daha fazla girişimcilere ihtiyaç söz konusu. Yeni Genç girişimcilerin artması demek, yeni fikirlerin hayata geçmesi demek. Yeni şirketlerin artması ise yeni iş olanakları yani yeni istihdam alanları demek. Böylelikle belediyelerdeki ve kamudaki istihdam kısmını da rahatlatabiliriz. Ayrıca nitelikli işgücünü de dengelemiş oluyoruz. Mevsimlik işçileri de yani enformel sektör çalışanlarını da formel sisteme dahil ederiz. Dolayısıyla üretimle birlikte devlete ödenen vergiler de artar. Üretim artar, ödenen vergiler çoğalır, işsizlik azalır, yaratıcı fikirler çoğalır. Kısacası herkes kazanır. Ülke kazanır, katma değer yaratmış oluruz.

Etkinliğin amacına ulaşıp ulaşmadığı sorusuna ulaşabildiğimiz dinleyici sayısı ve ilgiyle doğru orantılı olarak ulaştı diyebilirim. Amaç gençlere ulaşabilmek ve 21.yüzyılda bu kavramları anlatıp, iş insanı ve yöneticilerin tecrübelerini onlara aktarabilmelerini sağlamaktı. 

Biz bu amacı güderken de siyasetten uzak tuttuk. Çünkü her siyasi görüşten insan dinlemeye geliyor. Konuşmacılarımızdan da her siyasi görüş ve bakış açısından insan var.

SORU: İnovasyon ve Girişimcilik Etkinliklerinin devamı gelecek mi?

Konuşmacı dostlarımız da bizler de çalışan insanlarız. Programlarımızın da uyması gerekiyor. Yine böyle güzel davetler gelir ve etkinlikler de ücretsiz olursa neden olmasın.

Tekraren gazetenize ve size teşekkürlerimi sunuyor, Aydınlı dostlarımıza selamlarımı iletiyorum.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2025, 18:31

Selva Demirci

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER