Engelli bireyler için apartmana ve sitelerde zorunlu yenilikler

SORU : Eşim iş kazası sonucu felç kaldı. Yaşadığımız apartmanda tekerlekli sandalyeye uygun giriş yok. Apartmana düz bir giriş ve asansöre tutacak yaptırmak istiyoruz. Bunun için karar alınması gerekiyor mu ve masraflarını biz mi karşılamalıyız?
CEVAP: Bu haftaki yazımızda okuyucularımızdan gelen bir soruya yanıt arayacağız. Toplumsal ve sosyal gelişmelerle birlikte engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak adına birçok düzenleme yapılmıştır. Kat Mülkiyeti Kanunu da bu düzenlemelere uygun hükümleri barındırmaktadır. Ortak yerler olarak adlandırdığımız tüm kat maliklerinin kullanımına ve faydalanmasına yarayan alanlarda yapılacak değişiklikler için kanun özel bir hüküm koymuştur. Şimdi değerli okuyucumuzun sorusu üzerinden bu hükmü açıklamaya çalışalım.
Site ve apartmanların ortak yerlerinde yapılacak değişikliklerde bazen tüm kat maliklerinin rızasını aranırken bazen ise sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli görülmüştür. Engelli bireylerin yaşamı için zorunlu olan ilave ve yeniliklerin ise kanunda kat maliklerinin oy çoğunluğu ile alacağı kararla yapılabileceği eğer çeşitli nedenlerle karar alınamamışsa da durumunun ilgili mercilerce tespiti halinde oy çokluğuna ihtiyaç duyulmadan değişikliklerin yapılabileceği düzenlenmiştir. Söz konusu iki hali aşağıda açıklamaya çalışalım.
Apartmana engelli bireylerin kullanımı için uygun bir giriş ve asansöre tutacak yapılması ortak yerlerde değişiklik gerektirmektedir.Dolayısıyla yapılacak değişiklik içinkat malikleri kurulunca karar alınmalıdır. Değişikliğin yapılmasını isteyen kat malikinin kendisinin ya da aynı bağımsız bölümde oturan aile bireylerinden birisinin engelli bireyin yaşamını sürdürebilmesi için ortak yerlerde bazı değişikliklerin yapılabilmesi amacıyla ilgili mercilere proje değişikliği veya kroki değişikliği başvurusunda bulunması gerekmektedir. Başvurunun ardından kat malikleri kuruluna haber verilmeli ve kurul en geç 3 ay içinde toplanmalıdır. Toplantıda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile değişiklik karara bağlanmalıdır. Kararın olumlu sonuçlanması halinde değişiklik yapılabilir.
Kat malikleri kurulu 3 ay içinde toplanmaz veya değişiklik kararını reddederse ilgili kat malikinin başvurabileceği ikinci bir yol daha bulunmaktadır. Kat maliki ilgili mercilere başvurarak, yapılacak değişikliğin bina güvenliğini tehlikeye sokulmadığını ve engelli bireyin yaşamını sürdürebilmesi için zorunlu olduğunu bildirerek rapor verilmesini isteyecektir.İstemin olumlu bulunması halinde alınan rapor ile anataşınmazın bulunduğu yerdeki belediye, onaylı proje değişikliğini veya kroki değişikliğini en geç 6 ay içinde sonuçlandırır. Böylece başvurucu kat maliki onaylı tadilat projesi ile gereken değişikliği yaptırabilecektir.
            Kat Mülkiyetinde ortak yerlerin değiştirilmesinden doğan giderler tüm kat maliklerince karşılanır. Çünkü bu yerlerden tüm kat malikleri faydalanabilmektedir. Ancak kanun engelli bireyler için yapılacak değişiklikler olması halini ayrı tutarak hüküm koymuş ve bu tür giderlerin yaptıran tarafından karşılanmasına karar vermiştir. Çünkü yapılacak olan değişiklikten faydalanacak olan o bağımsız bölüm malikleri veya o engelli bireydir. Değişikliğin birkaç bağımsız bölüm maliki tarafından yaptırılması da mümkündür. Bu halde ise faydalanma oranına göre giderler bölüşülecektir.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.