Sayın okurlarımız devremülk alımında yaşanan sorunlara ilişkin yazımızın ikinci kısmında kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Devremülkün alınmasıyla kurulan ilişki mülkiyettir. Mülkiyet ilişkin tasarruflarda yapılan iş ve işlemler ilgili sicile tescil edilmesi gerekir bunun sonucu olarak devremülk alımları tapu siciline tescil edilir. Vatandaş tarafından devre mülk bir kez alındığında bir başka kişiye satışları çok zor ve uzun sürede olmaktadır. Bazen ise hiç satılamamaktadır.
Devremülkün satın alınmasıyla taşınmazın hak ve borçları alınır. Bunun sonucu olarak devremük alan bakım, onarım, ortak gider ve avanslara katılma yükümlülüklerini de devir almış olur. Devralan herhangi bir gerekçe ile bunları ödemekten kaçınamaz. Ancak diğer yandan devremülklerin ikinci el satışlarının çok zor olması hatta hiç olmaması nedeniyle devre mülk alanlar, devremülklerini bir başkasına devredemedikleri gerçekliği karşısında bunu uzun vadeli bir yatırım olarak düşünmek gerekir.
Devremülk satışlarında satış yapan firma tarafından, devre mülkün kullanılmadığı zamanlarda adlarına kiraya verilebileceği, böylece maliklerin kullanmasalar da kira geliri elde edebilecekleri ifade etmektedirler. Bu kiralama işlemi ve iddiası çok sağlıklı işlememektedir. Öncelikle kiralama bir hizmettir ve bunun bedeli olmalıdır. Satıcı firma bu kiralama işleminden bedel alacaktır. Bunun yanı sıra Firmanın kiracı temin etmesi her zaman mümkün değildir. Her şey yolunda gitse dahi devremülkün kirasından gelen gelir aidatlara mahsup edilmek kısaca mülkiyetini kullanmak devremülk sahibi için imksansız hale gelmektedir.
Devre mülk alımlarında alıcıları en çok cezbeden iki ölçüt bulunmakta bunlar tapu ve fiyattır. Devre mülk bir mülkiyet hakkı olduğu için tapu verilmesi yasal zorunluluk olup malik olduğunuzu gösteren bir belgedir. Özel ve ekstra bir durum değildir.
Devremülk alım satımlarında fiyat ise tam bir handikaptır. Devremülk alan kişiler alım fiyatını iyi hesaplamalıdır. Çünkü 15 günlük devre mülkü 20.000,00 TL ye aldığınızda, satın aldığınız devre mülkün değeri 480.000,00 TL’ye denk gelmektedir. Oysa devremülklerin olduğu yerlerde taşınmazın gerçek değeri genelde satılan gayrımenkuün yarı değeri olduğu gözlemlerimizde tespit ettik Kısaca taşınmazı olan değerinin iki katı değerine ve paylı olarak satın almakta alıcılar.
Devre mülk satışında satış firmanın söylemleri, firma hakkındaki yapılan reklam ve ilanların etkisinde kalmamalı gerekli araştırma yapılmalıdır. Aksi halde devre mülk alınmasıyla uzun, meşakkatli bir süreçle baş başa kalabilirsiniz.
Not: Bu yazımız bir dizi halinde devam edecektir.