Toplu yaşam dediğimiz kategorisine göre; mahalleler, kasabalar, şehirler ve devasa şehirler…
Konumuz Aydın olsun!
Görünmeyen hizmetlerin en büyüğü ve en önemlisi ASKİ hizmetleri! Yani bulunduğunuz coğrafyanın görüne yüzü ve görünmeyen yüzünden hangisi dersiniz! Görünmeye yüzü, yerin altında ki hizmetler!
Aslında şehrin aldığı nefestir yerin altında ki hizmetler
-Deyim yerinde ise “SUYOLUNU” bulur! Ne yazık ki yerin altına tabiatın gönderdiği yağmurlar yerin yüzünde tufana döndüğünde yolunu bulamıyor, önüne kattığı eşya, canlılar en önemlisi insanı alıp götürüyor! Geriye acı, hüzün ve maddi yıkımlar bırakıyor! İşte burada ASKİ’nin hizmetleri görünüyor ve sorgulanıyor!
Son 25 yılın tufanı yaşandı yağışta. Metre kareye 83 kilogram yağmur yağdı. Camdan dışarı baktığımda çatı tahliye boruları yetersiz, çatı çinkolarından taşarak metrelerce aşağı düşen yağmur suları!
Devrisi gün uyandığımızda taş köprünün suları seyre değer, ama ortalık yerlerde o yağmur yağmamış gibi her taraf duru bir halde! Sıkıntı yaşanmayan mahalleler, kasabalar ve aydın ili… Arada duyduğumuz ve haberini yaptığımız arızalarda var tabii ki!
ASKİ Bütün şehir olana Aydın için en önemli ve en zor işleri başarmıştır! İşte meselede budur! Görünmeyen hizmetler!
-Kuşadası neredeyse İl büyüklüğüne ulaşmış bir kasaba, buralara hizmet götürmek zor iştir! Aydın’ın kasabalarının neredeyse hepsinden bu kasabada altı ay yaşayanlar vardır! Kuşadası ASKİ’den büyük hizmetler aldı ve almaya da devam ediyor! Tabii ki kara yollarının yaptığı Çevre yolunu bağlayan üst geçittin durumunu ASKİ’ye bağlamazsanız mesele daha iyi görülecek kadar açıktır! Kuşadası’na götürülen hizmetleri eleştirenlere ve Ömer Günel’i bir şekilde göreve başladığının ertesi günü suçlamaya başlayanlar, kendi başkanlıklarında Kuşadası’nda olanları ve bitenleri ayrıca hizmetin eksikliklerini çabuk unutmuşlar. Kuşadası ve Büyük Şehir anlayışının uyumlu çalışması, Kuşadası’na yeni çehre kazandırmakla kalmadı, bir Turizm Kenti yapısını kent meydanının bitimiyle bütünleşerek farklılığını Türkiye’de ortaya koyacak, Avrupa’ya kendini gösterecektir hizmet götürme alanında!
Bu haberin bir önemi var! Ezber bozan değil, dokunarak gördüğümüz, yerinde yıllardır araştırarak yaratılan farklılıkları yaşadığımız gereceklerin, seçim öncesi yok sayılarak yapılan propagandaların gerçeklik paylarının görülmesi, olması gereken ya da zamanı gelen hizmetlerin üzerinde konuşulması Aydın için daha hayırlı ve inandırıcı olması açısından Yörük Efe Gazetesi’nin önemle üzerinde durduğu gerçektir! Bugünümüzü, yarınımızı çoluğumuzla, çocuğumuzla ve ailemizle yaşadığımız ve yaşayacağımız bu coğrafyanın aydınlık yüzünün korunması, daha müreffeh bir yaşama el atacak siyasi yapı bütünlüğünüz oluşturulması açısından önem ihtiva etmektedir!
-Bir şey daha bu ilin yeşillik alanlara ve toplanma alanlarına ihtiyacı var! Yani yıllar önce bir deprem yaşamış bu şehrin kendisini depreme göre inşa etmesi gerekmektedir! Bu şehir ranta yönelik yatırımlara alan vermeyecek yerel yönetimlere ihtiyacı vardır diyor Yörükefe gazetesi! Bu şehrin imar durumları bozulacaksa bu şehrin daha yeşillik alanlara ve ihtiyacı olan kalıcı eserlere ihtiyacı vardır!
-Önce bu şehir de iş adamları halkın stadyumda coşkuyla seyrine doyamayacağı bir İl ve ulusal kategoride fikstür yapan Futbol Takımı olmalı! Kimse bu konuda kendisini sorgulamıyor neden yok?
Buradan üç büyüklerin kombine ya da loca biletlerini alıp her hafta uçakla maç kovalayan, Aydın ilinde dernekler oluşturup başkanlık yapanlar; neden bir Aydın Spor sevdası yok! Stadyuma spekülatif konuşmalardan önce bunu konu edelim değil mi?
-Büyük Afat ve metre kareye 83 kg yağmur, belki önümüzde ki yıllarda daha fazlası olacak! Sebep? Tabii ki insan faktörü! Doyumsuz inşaat alanları! Doğanın acımasız intikam alışları! Onca yağmur yağış ve ikinci gün sular ortalıkta yok. Ne güzel ASKİ büyük işler yapmış ve başarılı!
Soru? Onca su nereye gitti? Su yolunu alt yapıdaki başarılı planlamalara derelere ulaştırıldı, buda çok güze! Yeraltı yağmur suyu toplama havzaları var mı? Cevabı var tabii ki. Şehrin birkaç yerinde Park ve bahçeler müdürlüğünün bitkileri yazın kuraklığında sulama yapmaları için oluşturulmuş yeraltı su toplama havzaları!
Peki, bugün yaşanan ve yarın daha şiddetli yaşanacak kuraklıklarda tarımsal alanlar, tabiat örtüsündeki yemiş ağaçlar sulama sorununu nasıl çözecek! Tabiat ana intikam alıyor, nisan yağmurunu, Mayıs’ta gönderip çiçekleri nemden ve sıcaktan yok ediyor!
ASKİ ve onun kaynak gücü geleceğe bırakılacak yine görünmez bir hizmet var! Tarımsal alanlarda yeraltında yağmur ve kaçak suları toplama havzalarını yapmak! Kuraklıkta unutulmaz hizmetler arasında kendini bulacak bir projedir! İnanıyoruz sizlere; Ranta açık imarlar yaratmayacağınıza ve geçit vermeyeceğinize! Yanlış ve eksik projelerle Belediyenin milletten vergi diye topladığı paraları iş ola beri gele anlayışıyla yerine altına ve üstüne yatırmayacağınıza, dahası bir gün mutlaka yeraltı su toplama havzalarını yapacağınıza… Hemen şimdi belki de yarın bu projeyi gündeme alacağınızdan hatta var olduğundan çalışmaların devam ettiğinden de hiç şüphemiz yoktur Yörük Efe gazetesi olarak!