Mısır Seferi’nde ortaya çıktı, asırlardır severek tüketiliyor

banner35

AYDIN (İHA) - YAVUZ SULTAN SELİM’İN MISIR SEFERİ İÇİN HAZIRLATTIĞI RİVAYET EDİLEN VE TÜRK MUTFAĞININ ASIRLIK GELENEKLERİ ARASINDA YER ALAN TARHANA GELENEĞİ TUĞBA KURUYEMİŞ TARAFINDAN SÜRDÜRÜLÜYOR. VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRMASI VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRMESİYLE DE BİLİNEN TARHANA GEÇEN YIL EN FAZLA TERCİH EDİLEN ÜRÜNLER ARASINDA YERİNİ ALINCA BU YIL ÜRETİM MİKTARI DA ARTTIRILDI.

Mısır Seferi’nde ortaya çıktı, asırlardır severek tüketiliyor

Yavuz Sultan Selim’in Mısır Seferi için hazırlattığı rivayet edilen ve Türk mutfağının asırlık gelenekleri arasında yer alan tarhana geleneği Tuğba Kuruyemiş tarafından sürdürülüyor. Vücut direncini arttırması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de bilinen tarhana geçen yıl en fazla tercih edilen ürünler arasında yerini alınca bu yıl üretim miktarı da arttırıldı.

Merkezi Aydın’da olan ve ülke genelinde yaklaşık 100 şubesi bulunan Tuğba Kuruyemiş, vatandaşların ve özellikle çocukların kışın daha dirençli olabilmesi için geleneksel tarhana üretimine başladı. Rivayete göre, Yavuz Sultan Selim Han’ın, Mısır seferi çıkmadan önce ordunun haftalar boyunca gıda ihtiyacını karşılayacak özel bir besin olarak hazırlattığı tarhana o günden bu yana Türk mutfağının vazgeçilmezi oldu.

Gerek çalışma hayatının getirdiği yoğunluk gerekse apartman yaşantısındaki kısıtlı imkanlar nedeniyle tarhana yapma imkanı bulamayan kadınlar için geleneksel tarhana üretimini sürdüren Tuğba Kuruyemiş, virüslere karşı dirençli olmak isteyenler için tarhana üretimini yüzde 100 artırdı. Orta Asya’dan bu yana süregelen geleneksel tarhanayı asırlar öncesinde olduğu gibi özelliklerini koruyarak ürettiklerini belirten Tuğba Kuruyemiş Tarhana Üretim Sorumlusu Mümtaz Çetin, tarhananın faydalarının saymakla bitmeyecek kadar çok olduğunu söyledi.

Vitamin ve mineral açısından zengin olan tarhana çorbasının gerek içerisindeki maddeler gerekse kullanılan baharatlar nedeniyle oldukça besleyici ve çeşitli hastalıklara karşı koruyucu özelliği olduğunu belirten Çetin, tarhananın Anadolu’da hemen hemen her yörede kış için hazırlanan yiyecekler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Tarhananın sevilerek tüketilmesine rağmen evlerde üretiminin çeşitli sebeplerden dolayı zorlaştığını belirten Çetin, Tuğba Kuruyemiş olarak talep üzerine bol miktarda tarhana üretimi yaptıklarını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2023, 11:15

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER