Uluslararası Balkanlar, Anadolu, Kafkasya ve Türkistan Coğrafyası Sanat, Kültür, Tarih ve Folklor Kongresi Sanat Etkinlikleri’nin 2.si bu yıl da ADÜ’nün ev sahipliğinde başladı. 4 gün sürecek olan kongrede, ortak kültürler anlatıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından programda açılış konuşmasını yapan Adnan Menderes Üniversitesi Türk Sanatı ve Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Kongre Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aytaç, “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli kültürdür.’ sözünün gereği olarak yüzyıllardır birlikte yaşadığımız Balkanlar, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan coğrafyalarında var olan kültürü, sanatı ve bilimi siz değerli bilim insanlarıyla birlikte ele alacağız” dedi. Geleceğe uzanabilmek adına dünden gelenleri anlayarak bunların üzerine yeni eklemeler yapabilmenin önem taşıdığını belirten Kongre Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aytaç, “Kongremizin ikincisini Türk dünyanın görkemli alimi Prof. Dr. Ali Recepli’ye armağan olarak hazırladık. Kongrenin, bu coğrafyalarda yaşayan milletlere, bilim ve sanat dünyasına hayırlar getirmesini temenni ediyor ve emek veren herkese teşekkür ederim. İlerleyen yıllarda bu bilimsel toplantının gelişerek devam edeceğine ve geleneksel hale geleceğine inancım tam” ifadelerine yer verdi.
Kongre paydaşı Selçuk Üniversitesi’nden Kongre Başkanı Prof. Dr. Osman Kunduracı, Azerbaycan İlimler Akademisi Sanat Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ertegin Salamzade, İpek Yolu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Gazeteci ve Televizyoncu Dr. Seyfullah Türksoy, Türk Cumhuriyetlerinden katılan bilim insanları adına Azerbaycan’dan Prof. Dr. Abbas Seyidov, yabancı ülkelerden katılan bütün bilim insanları adına Arnavutluk’tan Prof. Dr. Melek Şopi, Kongre Eş Başkanı ve Kuzey Makedonya Milletvekili Prof. Dr. Rubin Zemon, kongrenin bilimsel anlamda etkili ve yararlı geçmesini temenni eden konuşmalarını yaptılar.
"ADÜ BİLİMSEL PROJELERE DESTEK VEREN BÜYÜK BİR ÜNİVERSİTEDİR"
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir Konuşmasında “Üniversitemizin araştırma merkezinin öncülüğünde gerçekleştirilecek bu akademik toplantıda 130’dan fazla bilimsel çalışma değerlendirilirken diğer taraftan farklı ülkelerin bilim insanlarının tanışması, kaynaşması başka bilimsel projelere birlikte imza atmalarına da bu kongre vesile olacaktır.
ADÜ olarak milletimizin ve devletimizin hayrına olan her türlü akademik çalışmada taşın altına elimizi koymaya hazırız. ADÜ ülkemiz ve yaşadığımız coğrafyadaki komşu ülkelerin üniversiteleri ile insanlığın hayrına yapılacak bilimsel her projeye destek veren ve bundan sonra da vermeye devam edecek alt yapıya sahip büyük bir üniversitedir” ifadelerine yer verdi.
18 ülkeden üniversitenin işbirliği ile Türkiye’den 37, yurtdışından 100 bilim adamının katıldığı kongreye ev sahipliği yapmanın Adnan Menderes Üniversitesi için çok değerli olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Ali Akyol, lehçe farkları olsa bile bütün sunumların Türki dillerde ifade edileceği bir toplantının temellerinin oluştuğu bir toplantı olmasını dileyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
Güncelleme Tarihi: 11 Mayıs 2022, 11:10