Kat malikleri kurulu toplu yaşama alanları olarak tanımladığımız; site, apartman, avm, İşhanları vs’lerde en önemli ve yetkili karara organıdır. Kat malikleri kurulu tarafından alınan açıkça ve kanuna ve yönetim planına aykırın olmadıkça yönetim tarafından uygulanması gereken direktiflerdir.
Yönetim ve karar organı olması sebebiyle gayrimenkulün arsa payı ne olursa olsun, bağımsız bölüm olarak Kat Mülkiyeti Kütüğü ’ne tescil edilmiş olan depo, dükkân, oda gibi her bölümün maliki Kat Malikleri Kurulu’nun üyesidir. Her kat malikleri kurulu üyesinin seçme ve seçilme hakkı bulunmaktadır.
Kat malikleri; Kat Mülkiyeti Kanunu Kat Mülkiyeti Kanunu 29. Maddesi gereğince klasik kat mülkiyeti uygulanan anayapılarda en az yılda bir defa toplu yapılarda ise en az iki yılda bir toplanmak zorundadır. Burada kat malikleri kurulunun toplanma zamanı, toplantının olağan veyahut olağanüstü olduğu ayrımında önem arz eder. Çünkü olağan kat malikleri kurulu ile olağanüstü kat malikleri kurulu çağrıları ve toplantı biçimleri değişiklik arz eder.
Olağan kat malikleri kurulu yılda en az bir defa; öncelikle yönetim planında açıkça belirlenmiş tarihte, yönetim planında tarih belirtilmemiş ise her yılın ocak ayı içinde toplanmalıdır. Bu tarihlerin dışında yapılan genel kurular olağanüstü genel kurul hükümlerine tabi olacaklardır. Bunun tek istisnası ocak ayında genel kurul süreci başlamış ancak tamamlanmadığı için sonraki aya sarkmış genel kurullar olağan genel kurul olarak kabul edilir.
Yönetim tarafından kat malikleri kurulunun hangi adreste, hangi tarih ve saatte, hangi gündem içeriğiyle toplanacağı kat maliklerine bildirilmelidir. Bu bildirim yükümlülüğün istisnası ise bazı yönetim planında toplantı tarihi, zamanı ve yeri belirlenmiş olmasıdır. Yönetim planında tarih, yer ve zaman belirtilmiş ise yönetim tarafından tarafından sadece gündem kat maliklerine iletilmelidir.
Yönetim planında veyahut kanunda belirlenen ocak ayı içinde yapılan olağan kat malikleri genel kuruluna çağrılma yöntemi kanunda gösterilmemiştir. Bir şekilde kat maliklerinin genel kurula ilişkin bilgilere sahip olması gerekir. Tebliğin ispatında hukuki ihtilaf yaşamamak için tebliği yazılı beyan veyahut iadeli taahhütlü mektup yapılması yada yönetim planında bu konuda bir düzenleme yapılmış ise katiyetle buna uyulması gerekir. Buradan olağan kat malikleri genel kurulu toplantısının bir şekilde kat maliklerine bildirilmiş olması yeterlidir sonucuna ulaşmaktayız.