ISITMA SİSTMELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ

Site ve apartmanlarda yaşayanlar için en önemli gider kalemlerinden biride ısınmadır. Bu nedenle bazen bireyselden merkezi ısınma sistemine geçilirken bazen de merkezi ısınmadan bireysel ısınma sistemlerine geçilmektedir. Isınma sistemlerinde yaşanan tartışmalar sıcak bölgelerde havalandırma ve klima kullanımında ortaya çıkmaktadır.

 Site ve apartmanlarda ısıtma sisteminin değiştirilmesi faydalı yeniliklerden kabul edilir. Bu nedenle de Kanun gereğince kat maliklerinden birinin isteği üzerine Kat Malikleri Genel Kurulu ısıtma sistemi değişikliği, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesini, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile vereceği karar ile yapılabilir.

Site ve Apartmanlarda ortak kullanım araçlarında yapılacak değişiklikler için alınacak bazı kararlar kat maliklerinin çoğunluğunun kararını gerektirirken; bazı kararlar ise oy çokluğu ile alınabilmektedir. Kat Mülkiyeti Kanunu yapılacak değişikler için gereken karar yeterlilik sayılarını da bu ayrıma göre belirlemiştir.

Toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzeri olan yapılarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılabilir. Bu konuda yapılacak ortak işlerin masrafları arsa payı oranına göre ödenir.

Merkezi sistem ile ısıtılan bir apartmanda bireysel ısıtma sistemine geçilmesinde değişikliğin bağımsız bölüm malikleri için merkezi ısıtma sisteminden daha rahat ve kolay olmalıdır. Bu değişiklik elde edilen faydanın çoğaltılmasına sağlamalıdır.

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, anagayrimenkul kat malikleri kurulunca yönetilmektedir. Yönetim tarzı da kat malikleri kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır. Dolayısıyla ısıtma sisteminin değiştirilebilmesi için kat maliklerinden herhangi biri kat malikleri kurulu toplantısında ısıtma sisteminin değiştirilmesini talep etmelidir. Kat maliklerince söz konusu istek oylanır. Karar bütün kat maliklerinin en az yarısından bir fazlasının olumlu oyu ile alınabilir.

Değişiklik kabul edildiği takdirde masrafların kim tarafından karşılanması gerektiği yaşanan sorunlardan biridir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre Apartman ortak giderlerinden kiracı ile kiraya veren birlikte sorumludur. Kiracı ancak yapının rutin ve olağan masraflarından sorumlu tutabilir. Isıtma sisteminin değiştirilmesi rutin ve olağan masraflardan kiracıkarşılamakla yükümlü değildir. Kiracı ancak taşınmazı kullanmanın karşılığında bakım, onarım, tamir masraflarının kira bedeline karşılık gelen miktarı kadar sorumlu tutulmalıdır.

Ancak kiraya veren ile kiracı kendi aralarında bir anlaşma ile ortak giderlerin kimin üzerine bırakılacağına karar verebilirler. Bu masrafın Kiracıya bırakılması halinde kiracı giderlerden en fazla kira bedeli kadar sorumlu olacaktır. Kanun iyi niyet ve dürüstlük kuralları gereğince kiracıyı korumakta ve ortak yerler ile ilgili her türlü masrafın kiracıdan alınamayacağını söylemektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.