Başkan Sürücü: “Atıl havuzlara dikkat”

banner35

AYDIN (İHA) - EKOSİSTEMİ KORUMA VE DOĞA SEVENLER DERNEĞİ (EKODOSD) BAŞKANI BAHATTİN SÜRÜCÜ, YILAN, KİRPİ, OLUKLU KERTENKELE GİBİ CANLILARIN SU BULMAK AMACIYLA DİBİNDE SU OLAN ATIL DURUMDAKİ HAVUZLARA GİRDİĞİNİ VE MAHSUR KALDIĞINI İFADE EDEREK “ATIL DURUMDA OLAN HAVUZLARA DİKKAT EDİLMELİ “ DEDİ.

Başkan Sürücü: “Atıl havuzlara dikkat”

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yılan, kirpi, oluklu kertenkele gibi canlıların su bulmak amacıyla dibinde su olan atıl durumdaki havuzlara girdiğini ve mahsur kaldığını ifade ederek “Atıl durumda olan havuzlara dikkat edilmeli “ dedi.

Hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte birçok canlı türü de su kaynaklarına ulaşmak için arayışa girerken, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, atıl durumda bulunan havuzlara dikkat çekti. Özellikle inşaat halindeki yapılarda bulunan havuzların diplerinde su birikintisi olduğunu ve kirpi, yılan, oluklu kertenkele gibi canlıların da su bulmak hedefiyle bu havuzlara girdiğini söyleyen Sürücü, yükseklik dolayısıyla geri çıkamayan canlılara karşı dikkatli olunması gerektiğini ve havuzların diplerinde su birikintisi bırakılmamasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Her yaz döneminde çok sayıda benzer vakalarla karşılaştıklarını ve ihbarlar üzerine canlıları havuzlardan kurtararak doğal yaşam alanlarına kavuşturduklarını belirten Sürücü; “40 derecenin üzerine çıkan boğucu hava sıcaklıkları doğadaki su kaynaklarını kuruttuğundan, yaban hayvanlarını su konusunda çaresiz bırakmaktadır. Yaban hayvanları ve sürüngenler su ihtiyaçlarını gidermek için kendilerine en yakın yerleşim yerlerinde çare aramaktadır. Kuşadası’nda inşaat halinde olan ya da oturulmayan villaların önünde atıl vaziyetteki havuzların içinde bir miktar suların olduğu görülmektedir. Su ihtiyacı olan yaban hayvanlarından bazı türler havuza inip susuzluklarını giderdikten sonra, yukarı çıkamadıklarından burada mahsur kalmaktadır. Bugüne kadar sansar, tilki, kirpi, oluklu kertenkele gibi birçok yaban hayvanını atıl vaziyette içinde su birikintisi olan havuzlardan çıkardık. Bugün de yabancıların zeytin yılanı dedikleri, ince yılan veya ok yılanı olarak bilinen bir yılanın su içmek amacıyla havuza girdiğini ancak yukarı çıkamadığı ihbarını aldık. Bir kepçe yardımıyla sudan çıkarılan yılan yerleşim yerlerinden uzak doğal bir alana bırakıldı. Atıl vaziyette olan bu tür havuzların içinde su birikintisi varsa yaban hayvanları içine girer ancak yüksek olduğundan yukarı çıkamaz. Yukarı çıkamayan hayvanları biri görüp ihbar etmezse, beslenemediklerinden yaşamlarını yitirirler. Kullanılmayan havuzların içinde su bırakmamak lazım. Özellikle şehrin kıyı kesimlerinde yaşayanlar sıcak havalarda bu tür canlılar için kendi yaşam alanlarına yakın yerlere bir kap içinde su bırakırlarsa, doğada yaşayan canlıların su ihtiyaçlarını karşılamış olurlar” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER