“AKADEMİK ODA BAŞKANLARI KONUŞUYOR”
Yörük Efe Gazetesi Akademik Oda Başkanları Konuşuyor yazı dizisinin 3. Konuğu ,Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler(AYSMMMO) Odası Başkanı Engin Ünsal oldu.
ÜNSAL” AYDIN MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TÜRKİYE GENELİNDE LİDER BİR ODADIR”
SELVA DEMİRCİ: Başkanım öncelikle bize kendinizden ve mesleki sürecinizden bahseder misiniz?
ENGİN ÜNSAL: Öncelikle böyle bir yazı dizisinde bize yer verdiğiniz için size ve gazetenize çok teşekkür ediyorum. 1972 Aydın/ Dalama doğumluyum. Dalama İlköğretim okulunda öğretmenlik yapan anne, Dalama Belediyesi’nde muhasiplik yapan babamın ilk evlatlarıyım. Böylelikle kasabada bir yaşamla dünyaya geldik. İlk ve orta öğrenimimi Dalama’da, lise öğrenimimi de taşımalı olarak Aydın Lisesi’nde tamamladım. Sonrasında Kastamonu Meslek Yüksek Okulu ile başlayan yüksek öğrenim maceramı İşletme Yüksek Lisansı ile tamamladım.28 Haziran 1994 yılında Mali Müşavir Mustafa Ali Erkeç ile birlikte çalışma hayatıma başladım. Sonrasında bitirme sınavlarına girdim ve 2000 yılında meslek mensubu olmaya hak kazandım. 2000 yılından bugüne Aydın Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı bir üye olarak faaliyetime devam ediyorum. 2002 yılında Mustafa Ali Erkeç ile yollarımızı ayırarak kendi ofisimi açma kararı aldım. 1 Kasım 2002 tarihinden bu yana serbest olarak kendi ofisimde faaliyet gösteriyorum. Aydın Mali Müşavirler Odası bizim için ve ülke için özel. Merkez yönetimde, özelinde meslek ve meslektaş için eğitimler konusunda aktif rol almıştır. Ben de bu kültür ile büyüdüm Aydın Mali Müşavirler Odası’nda. Şu anda oda başkanlığını yürüttüğüm odada uzun yıllardır faaliyet göstermekteyim. Önce merkez delegeliği yaptım. O tarihten bu yana çeşitli kademelerde görev aldım. Bugün de oda başkanı olarak meslektaşlarıma ve Aydın halkımıza hizmet etmeye devam ediyoruz.
SELVA DEMİRCİ: Maliye Bakanlığı’nın aldığı karar ve uygulamaları rasyonel anlamda değerlendirir misiniz?
ENGİN ÜNSAL: Biz TÜRMOB çatısı altında birleşiyoruz. Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu fiyat tarifeleri üzerinden ücretlendirmeler yapılıyor. Her yıl Aralık ayında Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ücret tarifesi üzerinden, ücretlerimizi talep ediyoruz. Ancak uzun yıllardır ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumun da getirdiği problemler sebebiyle ücret tarifelerimiz maalesef geride kaldı. Ama tüm odalarımızın bağlı olduğu TÜRMOB olarak biz bir karar aldık. Maliye Bakanlığı’nın ücret tarifesi bize yeterli değil; tavsiye niteliğinde başka bir ücret tarifesi oluşturmak zorunda kalıyoruz. Sebebi de; Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu ücret tarifesi enflasyonla bağdaşmıyor. Maliye Bakanlığı nın ve Gelir İdaresinin aslında çok ciddi bir sektöre bakış açısı eksiği var. Biz bütün müşterilerimizin mali müşavir olarak gelir ve giderlerini takip etme, vergilendirme, vergi gelirlerinin oluşması ve tahsili noktasında aslında tam içinde olan bir meslek örgütüyüz. Ama maalesef bu çok fazla dikkate alınmıyor. Elektronik dönüşüm ve Maliye Bakanlığı’nın ciddi atılımları ile vergi toplama maliyetlerini düşürdük. Maliyetin altını çizmekte fayda var. Hem ülke hem de dünya çapında çok ciddi atılımlar gerçekleştirmiştir. 7,4’ten yüzde 2’liklere düşürdük dediler. Aslında gözden kaçırdıkları bir şey vardı. Vergilendirme aşamasında gerçekleştirilen tüm işlemler Mali Müşavirler tarafından yapılıyor. Vergi dairelerinde çalışan personelin ne kadar eksildiğini görebiliyoruz. Örnek veriyorum. İlk mesleğe başladığımız süreçlerde yaklaşık 20 kişilik bir kadro ile faaliyet gösteren birimler, şu anda artık 8-10 kişilik kadrolarla faaliyet gösteriyorlar. Bu da tabi çok ciddi bir maliyet düşüşü. Aynı zamanda çok ciddi bir kazanç. Ama bu kazanç ve buradaki maliyet mali müşavirlere yüklendi. Bütün mali müşavir arkadaşlarım bir personelle yapılacak işi bazen iki, üç personel ile yapmak zorunda kalıyorlar. Önceleri bütün kırtasiye masarafları devlet bütçesinden karşılanıyordu. Şimdi artık o kırtasiye masraflarından da vazgeçtiler. Elektronik ortama taşınması sebebiyle bütün beyanname ve tahakkukların oluşumu hatta bazen ödeme noktasında desteklerimizle tamamen mali müşavir arkadaşlarımızın sırtına birer kambur ve yük olarak kaldı. Maliye Bakanlığı’nın kazancı maalesef mali müşavir arkadaşlarımıza dönmek zorunda kaldı. Biz bunlara çok ciddi anlamda katlanıyoruz. Bunların da kamuoyu tarafından bilinmesinde fayda görüyoruz.
“MALİ MÜŞAVİRLER ÇALIŞMAZSA EKONOMİ TAMAMEN ÇÖKER”
SELVA DEMİRCİ: Maliye Bakanlığı’nın atılımlarından bahsettiniz. Fakat akabinde de ciddi sıkıntılarınızın olduğunu ve bütünleşmeyi de sağlayamadığınızı belirttiniz. Peki 85 oda olarak bu sıkıntılarınız için bir çağrıda bulunacak mısınız?
ENGİN ÜNSAL: Açıklamalarımızı TÜRMOB nezdinde Genel Başkanımız aracılığı ile bütün platformlarda dile getiriyoruz. Elektronik dönüşümün alt yapısını ofislerimizde oluşturmak zorunda kalıyoruz. Bütün teknik donanım bedellerini mali müşavir arkadaşlarım yüklenirken Maliye Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu tarifelerin enflasyonun altında kalması, TÜİK rakamlarının altında kalması, yeniden değerlendirme oranının altında kalması ciddi anlamda bize yük getiriyor. Bu yapılanların göz ardı edilmiş olma ihtimalini hiç düşünmüyorum bile. Değerlendirilmediğini düşünüyorum sadece. Mali Müşavirler çalışmazsa, ekonomi tamamen çöker. Uygulamaya geçmeden önce mali müşavir arkadaşlarımızın fikirlerini alsınlar. Mecliste çok temsilcimiz yok; farkındayım. Olma noktasında girişimlerimiz çok fazla. Umarım bundan sonraki seçimlerde meclisteki çoğunluğumuzu elde ederiz. Ancak bürokratlara bunları anlatmak, siyasilere düşüyor maalesef…. Tabi bürokratlar değil siyasilere de anlatmak gerekiyor aslında.
“ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETEREK, ELEKTRİK PARASI VERMEYEREK VE EN ÖNEMLİSİ ENERJİ ZAMLARINDAN ETKİLENMEYEREK GEÇİRECEĞİZ”
SELVA DEMİRCİ: Aydın Bölgesi’ndeki odanızla ilgili üye sayınız nedir? Ayrıca başkanlık dönemi süresince faaliyetleriniz nelerdir? Önümüzdeki süreçte yeni projeleriniz olacak mı?
ENGİN ÜNSAL: 1037 üyeli bir odayız. 336 tanesi bağımlı,701 tane arkadaşımız da serbest olarak çalışıyorlar. Bütün ili kapsayan bir örgüt yapımız var. 22 Mayıs 2022 tarihinde seçildik. 5 yönetim, 5 disiplin kurulu, 3 denetleme kurulu ve delegasyon seçimiyle tamamlandı seçimlerimiz. Ben ayrıca bir önceki dönem yönetim kurulu saymanlığını gerçekleştirdim. Bizde seçimler 3 yılda bir gerçekleşiyor. Ayrıca 2 dönem kuralı var. Aydın Mali Müşavirler Odası ile ilgili neler yapılmasına dair çok ciddi bir birikime sahibim. Bu konuda mütevazı olmayacağım. Bizim binamız, 2004 yılında faaliyete geçen Aydın Mali Müşavirler Odası’na bağlı arkadaşlarımızın kendi özel mülküdür. Kira değildir. Çok ciddi bir yatırımla yaklaşık 19 yıl önce faaliyete geçirilmiş, o günden bugüne de korunmuş, geliştirilip çok ciddi yatırımlar ve emeklerle bugüne getirilmiş bir odadır. Mali müşavir arkadaşlarımızın aidatlarıyla odanın genel yapısını Aydın’da ve ülke çapında temsilini sağlamaya çalışıyoruz. Ama ülkenin geldiği noktada maliyetlerimiz çok arttı. Bizim için çok komik rakamlar addedilen kıdem tazminatı, artık bugün ciddi rakamlara ulaştı. Hem enflasyondan hem de bilindiği üzere asgari ücretin son dönemdeki artışından kaynaklı kıdem tazminatı yüklerini bu dönem sırtlandık.
Artan maliyetleri nasıl bertaraf edebiliriz ve üyemize nasıl destek olabiliriz, nasıl üyemizden daha az aidatla daha fazla fayda sağlayabiliriz noktasında güneş enerjisinden faydalanarak enerjimizi üretmeye ve mümkünse fazlasını satma noktasında da önceki dönemden kalan bir projemizi bu dönem hayata geçirdik. 2019/22 döneminde saymanlığını yürütmüş olduğum, yönetim kurulunda arkadaşlarımız ve başkanımız Rıza Yörüyen’in çabalarıyla oluşturulan projeyi bu dönem hayata geçirdik. Hayata geçirmek biraz zor oldu. Çünkü ekonomik anlamda da zorlanıldı. Ciddi bir yatırım. Odamızın binasının 19 yıllık geçmişinden kaynaklı deformasyonların giderilmesi bilinciyle harekete geçtik. Önce personelimizin hizmet ettiği bölümde yer alan klima sistemlerimizi, merkezi sisteme çevirdik. Çatıdaki 19 yıllık korozyondan kaynaklı tamiratı yaptırdık. En son çatımızın üzerine GÜNEŞ ENERJİ PANELLERİMİZİ koyarak önümüzdeki 20 yıl hizmet edecek bir yatırım ile bütün sistemimizi tamamladık. Üretim için sadece Aydem’den olurun alınması ve mühendislerin onay aşaması kaldı. Önümüzdeki kışı kendi elektriğimizi üreterek, elektrik parası vermeyerek ve en önemlisi enerji zamlarından etkilenmeyerek geçireceğiz.
85 odadan TÜRMOB binası da dahil olmak üzere kendi enerjisini üreten tek odayız.
SELVA DEMİRCİ : GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ PANELLERİ projenizin odanıza nasıl bir katkısı olacak?
ENGİN ÜNSAL: Aydın çok özel bir coğrafya bunu kullanmamız gerekiyordu. Biz bunun için çaba sarf ettik. Bütün yerel yönetimlerin de buna ağırlık verip hatta projelendirme konusunda da destek vererek bütün kamu kurumlarında zorunlu kullanılması kanaatindeyiz. Bütün platformlarda bunu dillendiriyoruz. Şu anki yatırımımızla rakamları önemsemeden söyleyeyim. 3.8 yılda bizim bugünkü enerji sarfiyatımızla geri dönecek bir yatırımımız var. İkincisi 20 yıllık bir yatırım 10 yıl garantisi var. Ayrıca bu enerji sarfiyatlarının ve enerji bedellerinin artmasından kaynaklı çok daha kısa sürede finansal olarak kendini amorte edecek diye ön görüyorum. Bu yatırım, diğer tüm yatırımlar gibi tamamen odamıza kayıtlı meslektaşlarımızın aidatları ile yapıldı, kısmen TÜRMOB’dan destek aldık.
“AYDIN MALİ MÜŞAVİRLER ODASI HİÇBİR ZAMAN POLİTİK OLMADI”
SELVA DEMİRCİ: Siz bir Aydınlısınız ve böyle önemli bir projeye imza atıyorsunuz. Bu projenizi Aydın Valiliği ile görüştünüz mü?
ENGİN ÜNSAL: Vali Beye bu projemizden bahsettiğimizde ki önceki valimize de bahsetmiştik. Sayın Aksoy’un çok ciddi desteklerini gördük. Şimdiki valimiz Sayın Canpolat’ı da ziyaret ettik. Ziyaretimizde projemizin gerçekleştirildiğini ve açılışta kendilerini de görmek istediğimizi ifade ettik. Çok memnuniyetle karşıladılar. Bu yatırımın ciddiyetinin farkındalar.
Biz her ay odamız bünyesinde bulunan konferans salonumuzda meslektaşlarımızın gelişimine eğitimine yönelik faaliyetlerde bulunuyoruz. Biliyorsunuz mali müşavirlik mesleği yaşayan ve güncellenen yasalarla neredeyse her güne farklı uyandığımız bir konumda faaliyet gösteriyor. Ekim ayından başlayarak eğitimlerimiz devam edecek. Stajyerlerimize eğitimler veriyoruz ve onlardan da çok değişik ve güzel fikirler alıyoruz. Gelecek onların…. Ayrıca koro çalışmaları, folklor çalışmamız ile sosyal anlamda bir arada olmaya vakit geçirmeye özen gösteriyoruz.1999 yılında temelleri atılan ve 2000 yılından itibaren gösterimlere başlayan tiyatro gurubumuz var. Bu gurubu destekleyen 2 profesyonel oyuncumuz var. Yaklaşık 10-12 kişilik kadroyla senaryosunu tamamen meslektaşlarımızın yazıp, oynadığı bir tiyatro ekibimiz var. Ekibimiz Aydın’da 16.gösterimini kapalı gişe ile tamamladı. Çok ciddi ve güzel tepkiler alıyoruz. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarını ziyaret ediyoruz. Hiçbir siyasi güç altında kalmadan, sadece meslek ve meslektaşlara yönelik faaliyetlerimize devam etmeye özen gösteriyoruz. Aydın Mali Müşavirler Odası hiçbir zaman politik olmadı ve sadece meslekten bahsetti.
SELVA DEMİRCİ: Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik önceki dönem hükümetleri tarafından getirilen uygulamadır. Bu uygulamanın faydaları ve bugün gelinen nokta nedir?
ENGİN ÜNSAL: 1989 yılında çıkan 3568 sayılı yasada bizim 3 ünvanımız vardı. Serbest muhasebeci-serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavir şekilde sınıflandırılıyordu. 2008 yılında çıkan 5786 sayılı yasayla serbest muhasebecilik ünvanının kaldırılması karara bağlandı. Aslında bu doğru bir karardı. Şu anda ise 2 ünvanımız var. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir.Ancak o yasanın detaylarında odaların 2 dönem kuralı ve nisbi temsil çok ciddi tartışıldı. Çünkü bazı odalar yönetim kurulları oluşturamadılar. Bizim seçim sistemimiz biraz farklı ve biz gruplar olarak seçime giriyoruz.
SELVA DEMİRCİ: Akademik Oda Başkanları 7 mesleki örgütü kapsıyor. Ortak noktada buluşabileceğiniz bir çalışma olacak mı?
ENGİN ÜNSAL: Genelde sosyal alanda bir arada oluyoruz. Ancak çok farklı odalarımız ve yönetim şekillerimiz var. Biz her platformda birbirimizi desteklemeye özen gösteriyoruz. Açılış ve organizasyonlarımızda oda başkanları ve yönetim kurulundan birkaç arkadaşımız mutlaka katılım sağlıyoruz. Mümkün olduğunca katılıp, destek vermeye çalışıyoruz.
SELVA DEMİRCİ: Güneş Enerji Sistemi Paneli projesinde, diğer oda başkanlarıyla bir istişareniz oldu mu?
ENGİN ÜNSAL: Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ile görüşmemiz oldu. Ticaret Odamız da ülke çapında lider odalardan birisidir. Ayrıca Hakan başkanı da bu konuda takdir ediyorum. Çünkü çok başarılı bir yöneticidir. Onlar da biliyorsunuz kendi binalarının çatısına kendi enerjilerini üretmek üzere Güneş Enerji Sistemi kurdular. Elektrik mühendisi Ergül Evran arkadaşımız bize destek oldu. O doğrultuda projemizi gerçekleştirdik.
RÖPORTAJ VE EDİTÖR: SELVA DEMİRCİ