Yörük Efe Gazetesi ®️ | Aydın Haberler
2021-08-30 11:53:23

SAYILARIN GİZEMİ BİR : 1 İKİ : 2

Osman Bahadır Özden

osmanozden@gmail.com 30 Ağustos 2021, 11:53

SEMBOLÜ : (nokta)

AÇIKLAMASI : Monrad…

Eğer matematik rakamların birbirleriyle olan ilişkisini araştırma bilimi ise, 1 rakamı da matematik biliminin başlangıcıdır diyebiliriz.

Bu açısından bakarsak, 1, her rakamın temelidir. Yani, biz hangi rakamdan söz edersek edelim, içinde daima kendisi kadar 1 vardır. Her rakamı bölüp parçalayabilir ve değişik asal sayılar elde edebilirsiniz. Oysa 1 asla başka bir asal sayıya bölünmez, ancak kendi içinde parçalanabilir, ama her asal sayıya eklenebilir. Bu nedenle 1 rakamı, aynı zamanda, yeni bir yaşamın başlangıcı için ön koşul olan “tohum” ile eşdeğer tutulur. Bu rakam, orijinal (ilk kopya) olanın kaynağını, var olan her şeyin temel ilkesini temsil eder. Var olan her şey ondan olmuştur ve yine ona dönecektir. Bu açıdan bakıldığında, 1 Bir sayısı sembolik olarak herkesin ilk defada söyleyebileceği gibi TEK olanı, MUTLAK olanı sembolize etmektedir.

İslam'da bir olan, tek olan Allah'tır. Allah sözcüğünün ilk harfi olan elif 1 şeklindedir ve ebcet hesabındaki değeri 1'dir.

Bir sayısının bir başka özelliği de kendinden önce başka sayı gelmemesidir. Kendinden önce gelen sıfır hiçliği sembolize eder. Bir ise hiçliği takip eder ve diğer sayılar ondan türer. Burada Bir'in yaratılıcılık işlevi de ortaya çıkar. Tarot destesindeki bir numaralı kart olan Büyücü de başlangıç ve yaratılış anlamındadır.

Bu bağlamda Yunan alfabesindeki alfa (a) da başlangıcı temsil eder. İbrani alfabesindeki alef (a) ise başlangıç olduğu gibi, bir inanışa göre diğer bütün harfler ondan türer.

Bir (1) sembolizmi üretkenlikte de ortaya çıkmaktadır. Ataerkil toplumlarda üreme sembolü olan fallus da 1 şeklinde sembolize edilir.

Bazı yazarlara göre 1 ayakta duran insanı da sembolize etmektedir. Bir için başka sembol açıklamaları da vardır. Güneş de bir tanedir ve bu yüzden Mutlak Bir'in sembolü olarak Güneş de kullanılmıştır. rakamı Tanrısal Enerjiyi temsil eder.

Mu sembollerinde ve Masonik sembollerde daire içinde nokta da Tanrı’yı temsil eder. Aynı zamanda Tanrı’nın yeryüzündeki yansıması olan İnsan’ı temsil eder.

Yani Makro ve Mikro Kozmosun tekliğini ifade eder.

Eski Mısırda bu sembol Osiris ile temsil edilir.

Tekbir kelimesi ise İslamiyette kullanılan bir kelimedir. Hem tek hem bir kelimeleri aynı şeyi ifade eder gibi görünse de bir araya gelişi, büyütmek, yüceltmek, ululamak, büyük görmek, kalpten “Allahu ekber” demektir. “Allahu ekber” ifadesi yüce Allah’ın tek başına, her şeyden üstün, ulu ve azametli olduğunu bildirir. (Not: En büyük değil tek başına ve en üstün demektir. Çünkü en büyük demek başkaca büyükler de var anlamına gelir.) “övgü ve senâ” cümlesidir.

İKİ : 2

SEMBOLÜ : − (tire)

AÇIKLAMASI : Diyad…

İki sayısının sembolizminde akla gelen kuşkusuz evrendeki düaliteyi, birbirine zıttı veya tamamlayan her şeyi sembolize eder

Erkek ve dişiyi, aktif ve pasifi, iyilik ve kötülüğü, güneşi ve ayı, kükürt (erkektir ve akıldır) ve civa’yı (dişidir ve ruhtur).

İlk toplumlarda etraftaki en ulu kavramlar tekti ; Dünya, Güneş, Toprak Ana..gibi. Ancak erkeğin üremedeki rolünün ataerkil toplumlar tarafından ön plana çıkartılması evrendeki düailitenin de ön plana çıkmasına neden olmuştur. Dünya / Öteki dünya, Güneş / Ay, Toprak Ana / Erkek Tanrı, Kybele / Attis (Anadolu’da Ana Tanrıça Kybele daha sonra daha detaylı incelenecektir) hatta kadın / erkek, dişil / eril, sıcak / soğuk, gündüz / gece gibi ikilikler vurgulanmaya başlanmıştır.

İki, Eski Mısırda Osiris ve İsis ile temsil edilir.

“İki şeye hakkım var, biri özgürlük öteki ölüm. Birini bulamaz isem ötekini isterim çünkü beni kimse canlı tutsak edemez” Ernesto Che Guevara

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.